Pojdite na vsebino

Občinski svet soglasen – zaščita interesov Ankarana je na prvem mestu

Na sinočnji seji je Občinski svet potrdil mandat nadomestne članice OS Občine Ankaran in sprejel pomembne akte s področja ureditve premoženjskopravnih razmerij z Mestno občino Koper (MOK) ob ustanovitvi Občine Ankaran. Sprejet je bil tudi predlog Odloka o 1. rebalansu proračuna občine za leto 2023.

Obcinski svet_9_seja 20239. seja Občinskega sveta, 26. 10. 2023 (Foto: Občina Ankaran)

Sprejeti pomembni akti glede delitve nerazdeljenega premoženja z Mestno občino Koper 

Občinski svetniki so obravnavali pomembna vprašanja glede ureditve premoženjsko pravnih razmerij z MOK.  Občini  sta se glede zaključka delitvene bilance skušali sporazumno dogovoriti in poiskati rešitev, sprejemljivo za obe strani. MOK je svoje videnje reševanja preostalih odprtih premoženjskopravnih vprašanj (ureditve ustanoviteljskih pravic in obveznosti ter kapitalskih pravic do javnih zavodov, javnih podjetij in drugih pravnih oseb ter pravic in obveznosti iz koncesijskih razmerij)  opredelila prek  odlokov, ki so bili junija letos na mestnem svetu v Kopru sprejeti enostransko brez soglasja Občine Ankaran in v nasprotju z njenimi stališči. Občina Ankaran pa je v odziv že tedaj napovedala izpodbijanje spornega odloka in pripravo lastnega akta, ki bo odražal njena stališča. Tožba zoper koprski odlok je že vložena, Občinski svet Občine Ankaran pa je sinoči sprejel Sklep o ugotovitvi premoženja Občine Ankaran in o ureditvi premoženjsko pravnih razmerij z Mestno občino Koper ob ustanovitvi Občine Ankaran. Akt, s katerim ankaranska občina utemeljuje svoja upravičenja iz naslova delitvene bilance med občinama in v katerem je kot presečni datum opredeljen datum ustanovitve občine, tj. 9. 6. 2011, je občinski svet potrdil soglasno. S tem je jasno izražena volja lokalne skupnosti kot tudi začrtana obramba interesov Občine Ankaran do Mestne občine Koper na področju, ki ga ureja sporni koprski odlok. Oba akta, koprski odlok in ankaranski sklep, ter morebitni sodni odločitvi (v kolikor bo posamičen akt predmet pravne presoje), predstavljajo temelj, na osnovi katerega se bo pripravljal usklajeni akt o razdelitvi skupnega premoženja.

Na področju ureditve premoženjsko-pravnih razmerij z MOK je Občinski svet potrdil še dva pomembna akta, ki sta ju pred tem sporazumno sklenila župana Bržan in Strmčnik:

  • Sklep o potrditvi Aneksa št. 1 k Sporazumu o plodovih (najemninah) skupne gospodarske javne infrastrukture ob ustanovitvi Občine Ankaran. S podpisom sklepa se je MOK zavezala Občini Ankaran plačati akontacijo najemnine za gospodarske javne infrastrukture v upravljanju javnih podjetij Marjetica Koper d.o.o. in Rižanski vodovod Koper d.o.o. za obdobje 2021-2023 v skupni višini 225.000 €.  
  • Sklep o potrditvi 4. Sporazuma med Mestno občino Koper in Občino Ankaran o delni delitvi skupnega nepremičnega premoženja, s katerimi sta se občini dogovorili, da se zemljiške parcele s št. 2050/2, 2199/2, 1827/11, 1827/13 in 1827/19, vse k.o. Jernej, prenesejo v last Občine Ankaran. Gre za parcele na Lazaretu, ki so bile pri preteklih prenosih nepremičnin iz Mestne občine Koper na Občino Ankaran na podlagi Sporazuma o delni delitvi skupnega nepremičnega premoženja izpuščene, saj so bile obremenjene z zaznambo pogodbe o najemu, in v korist najemnika. 

Zaradi izpada prihodkov v rebalans proračuna Občine Ankaran za leto 2023 

Občinski svet je obravnaval in sprejel tudi predlog Odloka o prvem rebalansu proračuna občine za leto 2023. Ključni razlogi za odstopanja na prihodkovni strani so v nezaključeni delitveni bilanci med Mestno občino Koper in Občino Ankaran ter le delnem udejanjanju Načrta ravnanja s stvarnim in finančnim premoženjem, predvsem zaradi še vedno neuspešnega urejanja pravno-premoženjskih razmerij z Republiko Slovenijo in s podjetji v njeni pretežni lasti na območju Občine Ankaran. Realizacija odhodkov za nakup zemljišč je sicer uravnotežena z realizacijo prihodkov od prodaje stavbnih zemljišč in ni povod za rebalans proračuna, a je potrebno uskladiti načrt ravnanja s predvideno realizacijo do konca leta 2023. Nerazrešena razmerja se odražajo pri izpadu prihodkov od najemnin iz naslova oddajanja gospodarske javne infrastrukture v najem, saj javno podjetje Marjetica Koper d.o.o. vztrajno zavrača podpis sporazuma o odplačilu razmejenega dela investicijskih vlaganj v parkirišča iz naslova presežka prihodkov pri izvajanju gospodarske javne službe »upravljanje določenih javnih parkirišč« za leta 2020-2022 v skupni višini 353.127,92 €. Poleg tega je v času priprave rebalansa prišlo do izpada na tem področju tudi zaradi neizvedenega dogovora med Občino Ankaran in MOK, s katerim se je MOK zavezala plačati akontacijo najemnine za gospodarsko javno infrastrukturo v upravljanju javnih podjetij Marjetice Koper d.o.o. in RVK d.o.o. za obdobje 2021-2023 v skupni višini 225.000,00 €. Podpisan dokument je MOK kasneje v oktobru dostavila, a je bil predlog rebalansa že pripravljen, nakazilo pa je še neizvedeno. Večji del planiranih prihodkov predstavlja odškodnina za zemljišče, ki ga je Javni zavod za šport MOK prodal RS (parc. št. 865/2, k.o. Ankaran) v višini v višini 1.387.680,00 € ter pričakovani prvi obrok nadomestila po predlogu sporazumne delitvene bilance z Mestno občino Koper v višini 1.040.625,00 €. Odstopanja so tudi pri transfernih prihodkih, predvsem pri prejetih sredstvih iz državnega proračuna iz sredstev proračuna Evropske unije, pri čemer se načrtuje, da bo občina prejela sredstva za sofinanciranje projekta »Čisto za Koper in Ankaran« do zaključka proračunskega leta. Vsled navedenim razhajanjem je Občina pripravila predlog rebalansa proračuna za leto 2023, ki vključuje realno oceno prihodkov do konca leta 2023 in temu prilagojeno poslovanje. 

V sprejemu tudi drugi akti 

Na seji je bil v 2. obravnavi sprejet predlog Odloka o lokalnem turističnem vodenju na območju občin Piran, Izola, Koper in Ankaran. Sprejeta sta bila tudi Sklep o imenovanju predstavnika v Svet lokalnih skupnosti Centra za socialno delo Južna Primorska in Sklep o potrditvi Investicijskega programa za nabavo gasilskega vozila – avtolestev za potrebe Javnega zavoda Gasilska brigada Koper

Seznanitev z revizijskim pregledom investicije v sušilnico blata 

Pomembna točka dnevnega reda seje je bila tudi seznanitev s poročilom o pregledu investicije v sušilnico blata, ki jo vzpostavlja JP Marjetica Koper na območju Sermina in ki ji Občina Ankaran že ves čas odločno nasprotuje. Občinski svet je z obžalovanjem ugotovil, da revizijsko poročilo navaja dolg seznam domnevnih nepravilnosti, in odločil, da se s predloženega dokumenta odstrani oznaka »zaupno« ter se poročilo posreduje zainteresirani javnosti. Skladno z ugotovitvami je zadolžil župana, da sproži aktivnosti Občine Ankaran za uveljavitev vseh 22 priporočil revizorja ter predmetno poročilo posreduje pristojnim državnim organom. 

Občinski svet znova popolnjen  

Člani Občinskega sveta Občine Ankaran pa so uvodoma potrdili mandat nadomestni članici liste Radi imamo Ankaran, Sari Ražman, ki se je po potrditvi takoj aktivno vključila v 9. sejo. S tem Občinski svet Občine Ankaran ponovno deluje v polni sestavi in je opolnomočen za nadaljnje odločanje o najpomembnejših vsebinah lokalne skupnosti Ankarana. 

Z izjemo sprejetja rebalansa proračuna Občine Ankaran za leto 2023, ki je bil sprejet brez glasu proti, so bili vsi ostali sklepi sprejeti soglasno.