Pojdite na vsebino

Center dnevnih aktivnosti za starejše odprl svoja vrata

Danes so bili v Ankaranu, na Mahničevi ulici 1, uradno predani v uporabo prostori novega Centra dnevnih aktivnosti za starejše, ki so ga starejše generacije težko pričakovale, je opremljen in pripravljen na svoje nove uporabnike, ki jim je sedaj zagotovljeno novo stičišče druženj.

Novi center dnevnih aktivnosti za starejše, ki deluje v Medgeneracijskem središču Ankaran, bo prek različnih vsebin - delavnic, srečanj, predavanj in športnih uric popestril vsakdan starejših občanov, ki potrebujejo družbo in aktivnosti za kakovostno preživljanje prostega časa. 

Center dnevnih aktivnosti za starejše, Mahničeva 1 - bralni kotiček

Z odprtjem Centra dnevnih aktivnosti za starejše je Občina Ankaran starejšim občanom ponudila novo stičišče za druženje, mreženje in organizirane aktivnosti starejših občanov. Skozi svoje storitve, predavanja, svetovanja, medgeneracijska povezovanja in prireditve bo Center deloval preventivno, po potrebi pa se bo tudi odzival na težave posameznikov. Center dnevnih aktivnosti za starejše je odprt vsak delovni dan od 8. do 15. ure, popoldanske in večerne ure pa bodo namenjene medgeneracijskemu povezovanju, vsebinam društev, predavanjem, delavnicam in kulturnim prireditvam. Kontaktna telefonska številka: 051 288 197. 

Center dnevnih aktivnosti za starejše, Mahničeva 1 - delovni prostor (Foto: Jakob Bužan)

Vsak delovni dan bo v Centru dnevnih aktivnosti za starejše Ankaran ponujena raznolika paleta zanimivih dejavnosti, med katerimi so:

  • čitalnica z dnevno svežim časopisjem in knjigami, ki jih lahko obiskovalci odnesejo domov ali podarijo svoje, ko jih ne potrebujejo več;         
  • računalniški kotiček: prosta uporaba računalnika s tiskalnikom;
  • zdravstveni kotiček: merjenje krvnega tlaka in krvnega sladkorja (meritve opravljajo upokojene medicinske sestre dvakrat mesečno); 
  • vadbo za starejše s certificirano vaditeljico (dvakrat tedensko); 
  • prostočasne aktivnosti z družabnimi igrami (šah, karte, črni Peter, spomin, tombola itd.);          
  • ročna dela: kvačkanje (dvakrat mesečno);
  • pogovorna srečanja z društvom HOSPIC (enkrat mesečno);
  • vseživljenjsko učenje: tečaji in delavnice (tuji jeziki, uporaba računalnikov in pametnih telefonov, zeliščarstvo itd.)              

Center dnevnih aktivnosti za starejše - računalniški kotiček (foto: Jakob Bužan)

Poleg Centra dnevnih aktivnosti bo odslej na Mahničevi ulici 1 tudi Info točka za starejše, kjer bodo občani dobili vse potrebne informacije, ki jim bodo pomagale razrešiti številna vprašanja oziroma težave, kot so pomoč pri izpolnjevanju vlog ali iskanju ustreznih oblik pomoči na domu, pomoč pri naročanju na zdravniške preglede ipd. V primeru socialnih stisk bodo svetovalci starejšim pomagali vzpostaviti stik s pristojnimi službami Centra za socialno delo. Pri manjših opravilih, kot so zlaganje drv, manjša popravila, menjava žarnic, urejanje okolice ipd., pa jim bodo priskočili na pomoč sodelavci Občine Ankaran oziroma prostovoljci, ki sodelujejo z občino. Če uporabniki ne bodo mogli sami do Centra dnevnih aktivnosti za starejše, bodo ponje prišli Sopotniki.

Ob otvoritvi Centra dnevnih aktivnosti za starejše je prisotne nagovorila vodja oddelka za družbene dejavnosti Katja Pišot Maljevac (foto: Jakob Bužan)

Stalno pisarno ima odslej na istem naslovu tudi ankaranska enota zavoda »Sopotniki«, ki izvajajo brezplačne prevoze za starejše in ranljive skupine, ki ne vozijo ali nimajo prevoza za svoje potrebe. Občina od leta 2018 financira storitev brezplačnih prevozov za starejše, ki iz različnih razlogov sami ne morejo voziti ali drugače dostopati do različnih storitev oziroma iti po opravkih. Sopotniki so vozniki prostovoljci različnih starosti in poklicev. Svoje delovne obveznosti ter prosti čas si razporejajo tako, da lahko z izmeničnimi dežurstvi zagotavljajo redno izvajanje storitve od jutra pa vse dokler zadnji potnik ne pride na cilj. Pokličete jih lahko na telefonsko številko 041 771 177, od ponedeljka do petka od 7. do 15. ure.

Trak ob odprtju novih prostorov sta ob županu Gregorju Strmčniku prerezali tudi koordinatorka Sopotnikov Barbara Krašovec in vodja Centra dnevnih aktivnosti za starejše Martina Odar (foto: Jakob Bužan)

Občina Ankaran je konec leta 2021 kupila objekt na Mahničevi ulici 1, ki ga je namenila Medgeneracijskemu središču ter kot prvo vsebino novega središča predala v uporabo Center dnevnih aktivnosti za starejše. Za vzpostavitev Centra dnevnih aktivnosti za starejše je Občina namenila okvirno 60.000 evrov, kar zajema strošek osnovne ureditve (barvanje, pohištvo, oprema…). Ureditev zgornjih prostorov in zunanje okolice je še v teku, prenova celotnega objekta pa sledi v nadaljevanju (energetska sanacija, streha, fotovoltaika itd.).  

Na prireditvi je nastopil tudi otroški pevski zbor ankaranskega vrtca (Foto: Jakob Bužan)

Ob otvoritvi Centra dnevnih aktivnosti je Občina Ankaran izdala tudi priložnostno brošuro »Skrb za starejše v občini Ankaran«, v kateri lahko občani najdejo koristne informacije glede različnih pomoči, društev in drugih možnosti. Prve goste centra dnevnih aktivnosti za starejše je brošura pričakala v novih prostorih, občani pa jo bodo prejeli na dom. 

Na Mahničevi ulici 1 imajo nove prostore tudi Sopotniki (Foto: Jakob Bužan)