Pojdite na vsebino

Gasilska vaja v Ankaranu

gasilskavajavankaranu
Gasilska vaja v Ankaranu. Foto: PGD Hrvatini

Na stanovanjskem objektu Hrvatinova ulica 9 je bila 28. oktobra izvedena taktična gasilska vaja, v kateri so sodelujoči preverjali pripravljenost gasilskih enot in civilne zaščite v primeru požara.

Scenarij je predvideval, da sta lastnika zaspala na kavču. Prebudil ju je dim. Zaradi zadimljenosti sta se lahko umaknila le na balkon. V stanovanju se je neznano kje nahajala še ena oseba.

 Ob prihodu so bili izvedeni taktični postopki ogleda, notranjega napada in reševanja, obveščanje in delna evakuacija drugih stanovalcev bloka, izveden je bil zunanji napad prek avto lestve, reševanje oseb z avto lestvijo preko balkona, iznos neodzivne osebe z izvedbo temeljnih postopkov oživljanja vključno z uporabo defibrilatorja ter napajanje vozil iz podtalnega hidranta. Med vajo se je »poškodoval« gasilec, ki ga je bilo potrebno imobilizirati ter ga z zajemalnimi nosili odnesti iz objekta. V kratki analizi vaje je bilo ugotovljeno, da je težavo predstavljala dostopna pot do ogroženega objekta, ki gasilski cisterni ne omogoča prehoda. Parkirana vozila so oteževala postavitev avto lestve, nekaj težav pa je povzročil tudi poškodovani pokrov podzemnega hidranta.

 Na vaji so sodelovali PGD Hrvatini z 11 gasilci in dvemi vozili, Javni zavod gasilska brigada Koper z 7 gasilci in 3 vozili, redar Medobčinskega redarstva ter štirje člani Civilne zaščite Občine Ankaran.

PGD Hrvatini smo v letu 2022 posredovali na 31 intervencijah. Sodelovalo je 23 različnih operativcev, ki so opravili 775 ur, skupaj z vajami, izobraževanji in drugimi aktivnostmi pa smo do konca septembra  opravili 3.247 ur.  

Ob tej priložnosti bi se še posebej zahvalil Nataši in Marku, ki sta omogočila vajo, Alešu, Blanki in Čedotu za video in slikovno podporo, kar si lahko ogledate na: https://youtu.be/zlEczPzjUqI

Fotogalerija