Pojdite na vsebino

Morska trava ni znak onesnaženja, temveč je zibelka morskega življenja

Morska trava - Jani Turk
Morski travniki zagotavljajo hrano in zatočišče številnim morskim vrstam. (Foto: Jani Turk)

Ko je na morski gladini ali na obali opaziti morsko travo, marsikdo meni, da je to pokazatelj onesnaženja morja. V resnici je prav nasprotno; prisotnost morske trave je pokazatelj dobre kakovosti obalnega morja.

Morski travniki, ki rastejo v plitvih obalnih vodah, so dragoceni v več pogledih. V prvi vrsti zagotavljajo hrano in zatočišče številnim morskim vrstam, kar je odlična podpora ohranjanju morske biodiverzitete, obenem pa prinašajo tudi številne okoljske in ekonomske koristi. S filtriranjem hranilnih snovi zmanjšujejo količino onesnaževal v morju in ohranjajo morsko vodo čisto. Blažijo moč valov in s svojimi koreninami stabilizirajo morsko dno, s čimer zmanjšujejo erozijo obalnih območij. Morske trave tudi pomembno prispevajo k proizvodnji kisika in izboljšujejo kakovost zraka, z absorbcijo in shranjevanjem ogljikovega dioksida pa pripomorejo k zmanjšanju količine toplogrednih plinov v ozračju.

Morska trava - posledice sidranja 2morska trava - posledice sidranja MBP 3 morska trava - posledice sidranja MBP 4


Morska trava - posledice sidranja 1Sidranje je za morske travnike lahko pogubno. (Foto: NIB Morska biološka postaja)


Sidra in verige travnike preorjejo in uničijo

Zaradi vsega naštetega bi se morali morskih livad veseliti in jih negovati, saj so to pravzaprav zibelke morskega življenja. Velja si nadeti masko in raziskati, kaj se skriva med bilkami, nikakor pa ne gre na travnatih območjih sidrati, saj sidra in verige travnike preorjejo in uničijo. Morski travniki so tudi habitat naše največje školjke – leščurja, ki je zaradi parazita pri nas skoraj popolnoma izginil. Sidro ali veriga sta lahko usodna za tistih nekaj primerkov, ki se trudijo preživeti.

Morska trava - Tihomir MakovecMorski travniki so tudi habitat naše največje školjke – leščurja, ki je zaradi parazita pri nas skoraj popolnoma izginil. (Foto: Tihomir Makovec)

*Fotografije, ki prikazujejo posledice sidranja na morskih travnikih, so nastale v okviru projekta Poseidone, ki je del programa Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027. V sklopu projekta bo izvedena tudi študija vpliva turizma in prostočasnih dejavnostih v Krajinskem parku Debeli rtič, preko katere bomo učinkoviteje ozaveščali obiskovalce morskega dela parka o pomenu ekosistemskih storitev.