Pojdite na vsebino

Neugledno smetišče zapušča Ankaran

Na 17. redni seji je Občinski svet Občine Ankaran soglasno potrdil Sporazum o ureditvi izvajanja skupnih gospodarskih javnih služb, ki med drugim določa, da se Center za zbiranje in sortiranje odpadkov iz Sermina preseli na novo lokacijo izven območja občine Ankaran.

Zbirni center Sermin ob ankaranski vpadnici (foto: Občina Ankaran)

Župana Občine Ankaran in Mestne občine Koper sta v sporazumu dogovorila, da Centralna čistilna naprava za čiščenje komunalnih odpadnih voda ostaja na obstoječi lokaciji, medtem ko se Center za zbiranje in sortiranje odpadkov iz Sermina preseli na novo lokacijo izven območja Občine Ankaran.

Vsebinsko najpomembnejša točka 17. seje se je nanašala na sklenjen sporazum med županoma Mestne občine Koper in Občine Ankaran, s katerim sta občini dogovorili, da bosta gospodarsko javno službo čiščenja komunalnih odpadnih voda še naprej izvajali skupaj. Pri tem Centralna čistilna naprava Koper (CČN Koper), ki se uporablja za Mestno občino Koper, Občino Ankaran in Občino Izola, ostaja na obstoječi lokaciji na območju Ankarana, tudi v prihodnje se na obstoječi lokaciji zagotavlja prostor za razvoj centralne čistilne naprave za čiščenje komunalnih odpadnih voda.

Ob tem so tako vodstvi občin kot tudi vodstvo Marjetice ugotovili, da se infrastruktura za izvajanje gospodarskih javnih služb v zvezi z ravnanjem z odpadki (zbirni center za smeti) trenutno nahaja na povsem neustrezni lokaciji na Serminu. Lokacija je bila po, sicer dobrodošlem in težko pričakovanem zaprtju deponije za smeti Dvori v Sv. Antonu leta 2009, proti volji prebivalcev Ankarana, kot nadomestna lokacija za novo obalno smetišče, izbrana na podlagi odločitve Mestne občine Koper, ki jo je takrat vodil župan Boris Popovič. Zbirni center na Serminu je prostorsko utesnjen med vodno območje oz. kanal vodnega razbremenilnika in carinsko območje pristanišča tik ob novem vhodu v Luko Koper, d.d. Zbiranje in ločevanje odpadkov na Serminu se je in se še danes izvaja na odprtem prostoru, s skromno in (delno) zastarelo tehnologijo, občasno tudi ob vremensko neustreznih pogojih ter ima poleg sramotnega izgleda ob glavni povezovalni cesti med Ankaranom in Koprom tudi negativne vplive na okolje in javno zdravje. Zato sta se občini sporazumno dogovorili, da se infrastruktura za zbiranje in ravnanje z odpadki za potrebe prebivalcev Kopra in Ankarana preseli na novo lokacijo, zunaj območja Občine Ankaran ter da se obstoječi Zbirni center odpadkov Sermin odstrani iz Ankarana.

Zadovoljstvo ob dogovorjeni selitvi smetišča iz Ankarana je župan Gregor Strmčnik strnil v naslednjo izjavo:
»Odločitev nekdanjega koprskega župana Borisa Popoviča, da se deponija v Sv. Antonu zapre, je bila pravilna. Da se koprsko smetišče preseli v turistični Ankaran, pa je bila še ena izmed tedanjih potez, s katerimi se je želelo poslabšati pogoje življenja v Ankaranu, Ankarančane pa kaznovati za odločitev o samostojni občini. Veseli me, da je novo vodstvo v Kopru prisluhnili argumentom Ankarana in stroke ter da bo tudi ta nekdanji politični pobalinizem kmalu postal le grenak zgodovinski spomin. Popovičevo smetišče zapušča Ankaran.«

Celotno vsebino 17. seje Občinskega sveta Občine Ankaran je na voljo v sporočilu za javnost "Neugledno smetišče zapušča Ankaran"