Pojdite na vsebino

Vse najboljše, Slovenija, za 30. rojstni dan!

Župani slovenske Istre so 24. junija v Avditoriju Portorož obeležili 30. obletnico slovenske državnosti v sodelovanju z Gledališčem Koper, Avditorijem Portorož in Univerzo na Primorskem.

Vizija kulturno-znanstvenega medobčinskega sodelovanja županov slovenske Istre se je s premierno uprizoritvijo Krsta pri Savici, ki ga je pripravilo Gledališče Koper, in z znanstvenim simpozijem v dopoldanskem času uresničila. Vabljene goste je s slavnostnim nagovorom ob 30. obletnici samostojne in neodvisne Slovenije počastil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 

V občinah Piran, Izola, Koper in Ankaran so se odločili obeležiti 30. obletnico dneva državnosti s skupno proslavo, da bi tako še enkrat dokazali željo po enotnosti tega prostora. Skupna prizadevanja obalnih županov na različnih področjih predstavljajo osnovo za razvoj slovenske Istre in hkrati dragocen zgled vsej Sloveniji. Slavnostnega dogodka se je na povabilo županov udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki vsakič znova poudarja, kako pomembno je za nas Slovence, da se medsebojno razumemo, da smo povezani in enotni. 

Na skupni proslavi istrskih občin ob državnem prazniku je bil častni govorec predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. (foto: Jadran Rusjan)

Predsednik republike je v slavnostnem govoru spomnil na večer pred tridesetimi leti in vseljudsko enotnost, ki je zaznamovala tedanji čas. Poudaril je, da je bila takšna vseljudska enotnost plod političnega sodelovanja, ki je navdihnilo ljudi. “Imeli smo srečo, da se je tedanja oblast odločila, da se zavzame za en skupen cilj - ustanovitev lastne države,” je dejal predsednik Pahor in dodal, da so bile razlike med nami tudi takrat, vendar smo razumeli, da enotni obstanemo, razklani pa propademo.

Nacionalni ep Krst pri Savici razgalja slovensko identiteto razdvojenosti in obenem ponuja priložnost, da vsi, ki dvomijo o složni in odločni Sloveniji, ponovno razmislijo, ali želijo biti pasivni ali aktivni državljani in državljanke. 30. obletnica slovenske države predstavlja pomembno izhodišče za temeljito revizijo in novo strategijo boljše prihodnosti. 

Premierna uprizoritev Krsta pri Savici; Avditorij Portorož, 24. junija 2021 (foto: Jadran Rusjan)

Župani štirih občin v okviru združenja P. I. K. A. sodelujejo na različnih področjih, imajo občasno različna mnenja, a vztrajno in z dialogom iščejo nove smernice ter poti do skupnega cilja. Iz njihovih prizadevanj izhajajo številne usmeritve, naj gre za sprejem istrske kulturne strategije, ustrezno prometno povezanost priobalnega ozemlja ali željo po vzpostavitvi alternativnega vodnega vira za slovensko Istro.

Župani istrskih občin so v duhu medobčinske koordinacije P.I.K.A. organizirali skupno proslavo ob 30. obletnici samostojne države. (foto: Jadran Rusjan)

Ob tej priložnosti je župan Občine Piran v imenu koordinacije županov P. I. K. A. povedal: »Drage državljanke in državljani, junaki sodobnega sveta so aktivni deležniki v svoji družbi, kjer soustvarjajo boljše pogoje za širšo skupnost, se borijo za svoje ideale in ne posegajo po pravicah sodržavljank in sodržavljanov. Prav takšno Slovenijo si želim doživeti in v njej živeti. Draga Slovenija, iz srca vse najboljše za 30. rojstni dan!«