Pojdite na vsebino

Občina bo vzpostavila Medgeneracijsko središče

Center dnevnih aktivnosti 2
Občina bo v novih prostorih vzpostavila delovanje centra dnevnih aktivnosti

Občinski svetniki so obravnavali Dokument identifikacije investicijskega projekta »Medgeneracijsko središče Ankaran« in podali soglasje k osnutku besedila pravnega posla za nakup nepremičnine na naslovu Mahničeva ulica 1, kjer Občina načrtuje vzpostavitev Medgeneracijskega središča Ankaran.

Gre za nakup zemljišča št. 1362/48, k.o. Oltra, s pripadajočo nepremičnino na naslovu Mahničeva ulica 1, kjer Občina načrtuje vzpostavitev Medgeneracijskega središča Ankaran. Investicija v nakup predmetne nepremičnine bo v celoti financirana iz proračuna Občine Ankaran in znaša 711.750,00 evrov.

Predlog investicije za nakup parcele v velikosti 813 m2 ter objekta v velikosti 481 m2 bruto tlorisne površine je bil pred obravnavo na seji Občinskega sveta podrobno predstavljen že na skupni seji delovnih teles oz. odborov Občinskega sveta, na kateri so sodelovali tudi predstavniki društev, med njimi društvo upokojencev, društvo Spominčice, Rdeči križ Ankaran, ZB za vrednote NOB, pevski zbor Ulka in nekatera športna društva. Predstavljen predlog za nakup je bil soglasno podprt. 

Aktivno preživljanje prostega časa je pomembno za vse generacije. 

V Medgeneracijskem središču Ankaran bo končno omogočena vzpostavitev Centra dnevnih aktivnosti za starejše in celovitega medgeneracijskega stičišča starejših, ranljivih in mlajših generacij, s ciljem kakovostnega preživljanja prostega časa, ohranjanja starejših v domačem okolju, podaljševanja njihove psihofizične kondicije in zagotavljanje dostojanstva z vključevanjem v družbo. Obstoječi občinski prostori, kjer so se doslej srečevali starejši (soba za društva v Domu družbenih dejavnosti) so premajhni in neprimerni za več oseb oz. aktivnosti. Z umestitvijo vseh aktivnosti na eno lokacijo, v središče naselja, kjer prebiva veliko starejših, pa bi jim omogočili lažjo dostopnost in predvsem potrebni prostor. 

Izvedba projekta je skladna z razvojnimi usmeritvami Občine Ankaran, saj zasleduje javni interes kakovostne skrbi za starejše občane - za njihovo družbo, vključevanje, podporo psihofizičnemu stanju, ohranjanje starejših s poslabšanimi sposobnostmi v domačem okolju, povezovanje z mlajšimi generacijami in prenos znanja, izkušenj in modrosti ter medsebojne naklonjenosti in topline. Investicijska namera uresničuje vsebino občinskega programa »Skrb za starejše«, ki izhaja iz zaveze občine, da zagotovi svojim starejšim prebivalcem kakovostne in njim prilagojene programe, ter iz pobud občank in občanov, ki so jih podali pri večletnem soustvarjanju participativnih proračunov občine. 

Nov center dnevnih aktivnosti bo združil starejšo generacijo. Skrb za starejše je v občini Ankaran eno ključnih področij družbenih dejavnosti. Z investicijo v Medgeneracijsko središče Ankaran, v katerem bo že v letu 2022 vzpostavljeno delovanje Centra dnevnih aktivnosti za starejše, bodo do izgradnje širše in celovite infrastrukture za družbene dejavnosti, starejšim občanom že v naslednjem letu na enem mestu na voljo storitve mobilnosti, informiranosti, kulturno-umetniške dejavnosti, pomoči pri urejanju vsakdanjih ali priložnostnih obveznosti, rokodelski in prostočasni programi ter omogočena uporaba prostorov za srečevanje, druženje, skupno obedovanje, telesno vadbo, gibalne in sprostitvene aktivnosti, pomoč in podporo ter druge dejavnosti, s katerimi se bo starejšim zagotovilo aktivnejše vključevanje v socialno okolje in vzdrževanje psihofizične kondicije. Slednje pa je pogoj za polno, zadovoljno in zdravo življenje starejših.