Pojdite na vsebino

Proračun Občine Ankaran za leto 2022 izrazito investicijsko naravnan

Foto: businessessentials.com
Foto: businessessentials.com

Na 21. redni seji je Občinski svet Občine Ankaran sprejel Odlok o proračunu Občine Ankaran za leto 2022, se seznanil z investicijsko dokumentacijo Investicijski program za projekt Pokopališče Ankaran ter podal soglasje k nakupu nepremičnine, kjer Občina namerava vzpostaviti Medgeneracijsko središče.

Občinski proračun Občine Ankaran za leto 2022 predvideva prihodke v višini 23.117.218,45 evrov. Največji delež v načrtovanih prihodkih predstavljajo kapitalski prihodki, ki predstavljajo 56,33 % celotnih načrtovanih prihodkov, sledijo davčni prihodki v višini 21,73 % vseh načrtovanih prihodkov, nedavčni prihodki pa predstavljajo 16,58 % vseh prihodkov. Proračun za leto 2022 predvideva odhodke v višini 31.133.918,45 evrov, ki se pokrivajo iz prihodkov leta 2022 in neporabljenih sredstev na računih (prihrankov preteklih let) v predvideni višini 8.016.700,00 evrov (proračunski presežek). Ker Občina Ankaran v letu 2021 ne bo v celoti porabila vseh prihodkov, v letu 2022 načrtuje višje odhodke od prihodkov. Sočasno s proračunom je bil sprejet tudi letni načrt ravnanja s stvarnim in finančnim premoženjem Občine Ankaran za leto 2022.

Od skupno 31 milijonov evrov proračuna je okvirno 13,4 milijona predvideno za finančno izvedbo harmonizacije prostorskega načrtovanja med Občino Ankaran in Republiko Slovenijo, okvirno  10,3 milijona za investicijske odhodke in transferje, medtem ko dejanski načrt delovanja občine v proračunu za leto 2022 predvideva okvirno 7,3 milijonov evrov. Program menjav nepremičnin med občino in državo, s katerim se usklajujeta občinski prostorski načrt (OPN) in državni prostorski načrt za pristanišče (DPN) je namreč investicijsko zelo zahteven. Program harmonizacije prostorskega načrtovanja predvideva menjavo nepremičnin, ki jih potrebuje občina za svoj razvoj, za nepremičnine, ki jih potrebuje država oz. njena pristojna ministrstva. En takih je dogovor o menjavi občinske parcele ob vojašnici, na kateri država (MORS) z DPN načrtuje razvoj obrambnih dejavnosti, za državno parcelo pri Sv. Katarini, ki jo občina potrebuje za celovito ureditev Športno-rekreacijskega parka Sv. Katarina. 

V letu 2022 Občina Ankaran nadaljuje z izvajanjem začrtanega programa dela, leto pa bo investicijsko intenzivno. Po zaključku obsežnih razvojnih projektov se začenjajo prve večje investicije, med njimi pokopališče, obalna pešpot med naseljem in Sv. Katarino, ureditev krožišča med Železniško in Jadransko cesto, rekonstrukcija Železniške ceste, sanacija podpornega zidu ob Jadranski cesti pri Spominskem parku, preplastitev Srebrničeve ceste in Regentove ulice, urejanje dodatnih parkirnih mest v centru naselja in na Bevkovi ulici, komunalno opremljanje območja Dolge njive, izgradnja manjkajoče kanalizacije za odvajanje odpadne vode ...  

Občinski svet se je seznanil z investicijsko dokumentacijo Investicijski program (IP) za projekt Pokopališče Ankaran, na podlagi katere se lahko izvedejo postopki oddaje javnega naročila za gradnjo in javnega naročila za nadzor po Gradbenem zakonu. V nadaljevanju pa se je Občinski svet seznanil s pobudo Samoupravne skupnosti Italijanske narodnosti (SSIN) Ankaran za nakup nepremičnine za zagotovitev prostorov za delovanje. 

Več v sporočilu za javnost.