Pojdite na vsebino

Pripravljeni na obisk EU komisarjev in zadnjo predstavitev pred komisijo

Virtualnega obiska naših mest za prestižni naziv Evropska prestolnica kulture 2025 se bodo v ponedeljek, 14. decembra udeležili izbrani člani sveta, predstavniki Evropske komisije in Ministrstva za kulturo.

Pripravljalna ekipa mesta Piran s partnerji je prijavno knjigo mednarodni komisiji uspešno oddala 24. novembra, odločitev o zmagovalcu bo znana v petek, 18. decembra, dan po zadnji predstavitvi pripravljalne ekipe PI2025 pred komisijo 17. decembra.

Občina Piran kot nosilka kandidature za Evropsko prestolnico kulture 2025 Piran-Pirano 4 Istria 2025 skupaj s partnerji in v sodelovanju z Avditorijem Portorož, Turističnim združenjem Portorož, Zavodom za mladino, kulturo in turizem Koper in Kulturno izobraževalnim društvom PiNA pripravlja dva virtualna dogodka, ki sta zahtevana kot zaključni del prijave na razpis za Evropsko prestolnico kulture 2025. V ponedeljek, 14. decembra, bomo člane sveta, predstavnike Evropske komisije in Ministrstva za kulturo virtualno povabili v naše občine in jim približali življenje v naših mestih. »Ekipa PI2025 je v sodelovanju z javnimi zavodi, kulturnimi društvi in turističnimi združenji za obisk komisarjev mest pripravila vrsto zanimivih virtualnih srečanj, ki vključujejo pogovore v živo, video posnetke in obvezne seje, namenjene vprašanjem komisarjev. Virtualni obisk bo potekal na dveh prizoriščih, in sicer v skladišču soli Monfort v Portorožu in na sedežu Kulturno izobraževalnega društva PiNA v Kopru,« je povedala vodja kandidaturnega procesa PI2025 Martina Gamboz. Potek izvedbe obeh dogodkov bo skladen s trenutno veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja virusa COVID-19. 

Ključna podpora vseh štirih županov 

V Kulturno izobraževalnem društvu PiNA v Kopru bodo župani štirih občin, ki podpirajo kandidaturo za EPK, Đenio Zadković, Danilo Markočič, Aleš Bržan in Gregor Strmčnik osvetlili komisarjem, kaj je proces kandidature za Evropsko prestolnico kulture že prinesel v naša mesta. Predstavnik javnih zavodov znanstvenik svetnik prof. dr. Rado Pišot, svetovalka župana Mestne občine Koper za kulturo in mednarodne odnose Vesna Pajić, namestnik vodje projekta, odgovoren za razvoj participacije in civilno-družbene platforme Borut Jerman ter Andraž Eller, strokovnjak na področju infrastrukturnih načrtov bodo izbranim članom sveta, predstavnikom Evropske komisije in Ministrstva za kulturo približali skupno delovanje občin s strokovnimi službami v sklopu kandidaturnih priprav za Evropsko prestolnico kulture.

Potrebujemo Val sprememb 

Na drugi lokaciji, v skladišču soli Monfort v Portorožu, bo z nami prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj, ki je leta 2007 skupaj z Alom Gorom prejela Nobelovo nagrado za mir zaradi prizadevanj za širjenje večjega znanja o podnebnih spremembah, ki jih je povzročil človek. Skupaj z mag. Markom Starmanom, ki usklajuje dejavnosti med P.I.K.A. občinami in vlado RS na področju prostorskega načrtovanja obale in morja, vodjo oddelka za okolje in prostor na občini Izola in višjim predavateljem na Evropski pravni fakulteti bosta podala vpogled o vplivu podnebnih sprememb na naše življenje in kaj lahko tudi kot posamezniki storimo v prihodnosti.

Ker je življenje v naših občinah močno povezano s turizmom, se nam bosta na virtualni predstavitvi naših mest pridružila tudi direktor Turističnega združenja Portorož, mag. Igor Novel in direktor Turističnega združenja Izola mag. Dean Kocjančič, ki že vrsto let skrbita za dvig kakovosti ponudbe sektorja kot enotne turistične destinacije. Seveda pa virtualni dogodek ne bo minil brez mednarodno priznanih umetnikov, ki so kulturnemu programu PI2025 prispevali pomembne projekte, zato bodo v živo  z nami tudi uveljavljeni glasbenik, skladatelj in producent Janez Dovč, intermedijski umetnik in kreativni programer Tadej Droljc in Robertina Šebjanić, ki na primerih vodnih ekosistemov odkriva povezave in presečišča umetnosti in znanosti.

Ekipa PI2025 

Kontakt: piran4istria2025@gmail.com