Pojdite na vsebino

Stekla priprava treh prednostnih občinskih podrobnih prostorskih načrtov (OPPN)

Občinski svet se je seznanil s tremi pomembnimi dokumenti - s pripravo občinskih podrobnih prostorskih načrtov (OPPN) za stanovanjsko sosesko Ankaran hrib in stanovanjsko sosesko za mlade na Dolgih njivah ter s pripravo javnega natečaja za urbanistično oblikovanje OPPN Ankaran center.

Občina Ankaran je konec leta 2020 sprejela občinski prostorski načrt (OPN), na podlagi katerega se vzpostavlja ravnovesje med območji zaščitene narave, območji razvoja in širitve gospodarskih dejavnosti ter območji za bivanje prebivalstva. OPN je podlaga za prihodnji prostorski razvoj občine in izdelavo občinskih podrobnih prostorskih načrtov.  

Pričetek priprave OPPN za ureditev območja Stanovanjska soseska Ankaran hrib

Predlog urbanistične zasnove območja Ankaran hrib (vir: Občina Ankaran, Locus d.o.o.)Občinski svet Občine Ankaran se je na svoji 28. redni seji seznanil s sklepom župana o pripravi Občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za ureditev območja Stanovanjska soseska Ankaran hrib. Aktivnosti za pričetek izdelave OPPN Ankaran hrib so se začele na podlagi sprejetega Občinskega prostorskega načrta (OPN); gre za prostorske enote AN-03, AN-04, AN-05 in AN-39. V sklopu priprav so bili s ciljem poenotenja in uskladitve urbanistične zasnove območja izvedeni sestanki z večinskimi lastniki zemljišč. Občina je naročila izdelavo urbanistične zasnove, skladne z določili OPN. Izdelava OPPN Ankaran hrib je eden izmed prednostnih OPPN-jev, za katerega so rezervirana sredstva tudi v proračunu. Urbanistična zasnova in Ocena stanja in prihodnjih potreb na območju OPPN za stanovanjsko sosesko Ankaran – hrib sta bili predstavljeni lastnikom dotičnih nepremičnin, lastnikom sosednjih nepremičnin in zainteresiranim občanom 4. 10. 2022. Njihova mnenja in pripombe bodo obravnavani v naslednji fazi priprave osnutka OPPN. Po sprejetju Sklepa o pripravi Občinskega podrobnega prostorskega načrta Ankaran hrib bo občina nadaljevala s pripravo osnutka akta. V okviru priprav na izdelavo OPPN Ankaran hrib pa je občina že izdelala potrebno dokumentacijo in strokovne podlage (prometna študija, geodetski načrt, urbanistično zasnovo, oceno stanja in prihodnjih potreb na predmetnem območju OPPN ter hidrološko hidravlično študijo, ki je v fazi dopolnjevanja po 2. recenziji). V nadaljevanju bodo izdelane še naslednje strokovne podlage: elaborat ekonomike, predlog komasacije stavbnih zemljišč, program opremljanja ter ostala potrebna gradiva. OPPN Ankaran hrib in pripadajoči program opremljanja bo zaključen predvidoma v začetku leta 2025.

Vsebine, ki so bile predstavljene na javni razgrnitvi so: tukaj

 Javni natečaj za urbanistično-krajinsko arhitekturno rešitev oblikovanja območja Ankaran center

Občinski svet se je seznanil s sklepom o izvedbi pripravljalnih del za razpis projektnega natečaja za pridobitev urbanističnih in krajinskih arhitekturnih rešitev za oblikovanje območja Ankaran center. Gre za enote urejanja prostora AN-37, AN-22, AN-34 in AO-07, za katere OPN Občine Ankaran določa, da se OPPN izdela na podlagi javnega natečaja. Izdelava OPPN Ankaran center je med prednostnimi projekti Občine Ankaran, za katerega so načrtovana sredstva v proračunu. Zanj je že izdelana Ocena prostorskih kapacitet za razvoj družbenih dejavnosti ter Hidrološko hidravlična študija, ki je v fazi dopolnjevanja na podlagi 2. recenzije. Po sprejetju Sklepa o izvedbi pripravljalnih del za razpis projektnega natečaja za pridobitev urbanistično in krajinsko arhitekturnih rešitev za oblikovanje območja Ankaran center bo Občina Ankaran pričela z aktivnostmi in pripravo strokovnih podlag: projektne natečajne naloge, dogovora o sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS), oceno stroškov za izvedbo javnega natečaja ter ostale strokovne podlage za pripravo javnega natečaja za izdelavo OPPN Ankaran center.

Prva stanovanjska soseska za mlade bo na območju Dolgih njiv 

V Ankaranu se na podlagi sprejetega OPN oblikujejo območjaza poselitev oziroma za bivanje prebivalstva. Pri tem je posebne pozornosti deležna stanovanjska politika za mlade, zato OPN določa dve območji, kjer se bosta oblikovali stanovanjski soseski za mlade. Prva bo zrasla na območju Dolgih njiv. Skladno s projekcijo širitve naselja je Občina pristopila tudi k pripravi stanovanjske politike in izdelavi shem cenovne dostopnosti stanovanj za mlade družine, s čimer se bo spodbudilo priseljevanje mlajših generacij in predvsem zaustavilo odhajanje mladih prebivalcev Ankarana. Svetniki so se tako seznanili z začetkom priprave strokovnih podlag in sklepa o pripravi OPPN  za ureditev območja Stanovanjska soseska za mlade Dolge njive, v okviru katere je na območju enote urejanja prostora AN-19 predvidena gradnja soseske vila blokov ali blokov za stanovanja za mlade. Področje bodoče soseske za mlade je delno pozidano in delno komunalno že urejeno, zato se že pripravlja projektna naloga z idejnimi rešitvami ureditve območja kot kakovostno zasnovane soseske srednje gostote z ustrezno oblikovanimi javnimi površinami. Vzporedno se izdeluje hidravlično-hidrološka študija, poleg tega bodo izdelane še druge strokovne podlage za analizo prostorske enote in načrt komunalnega opremljanja. Sledil bo postopek izdelave OPPN Stanovanjska gradnja za mlade Dolge njive

Sporočilo za javnost: V Ankaranu je stekla priprava treh prednostnih OPPN