Pojdite na vsebino

Telefon za psihološko podporo ob epidemiji 

Društvo psihologov Slovenije v partnerstvu z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ)  vzpostavilo telefon za psihološko podporo ob epidemiji COVID-19 za prebivalstvo na številki 041 443 443.

S telefonom želijo zagotoviti želijo podporo ljudem, ki se v času epidemije in z njo povezanih kriznih ukrepov, soočajo z različnimi stiskami. Pomoč bodo nudili izkušeni psihologi in psihoterapevti. Na povabilo k sodelovanju pri nudenju prostovoljne psihosocialne podpore se je odzvalo več kot 200 strokovnjakov.

Telefon za psihološko pomoč 041 443 443 (Foto: Pexels.com)Telefon je namenjen krajšim pogovorom za čustveno podporo pri obvladovanju tesnobe, strahu, jeze in drugih čustvenih stanj, podpori obolelim s covidom-19 in njihovim svojcem, podpori ob izgubi bližnjega zaradi te bolezni, podpori pri vzgoji otrok in izvajanju šolskih obveznosti v zdajšnjih okoliščinah, podpori ob soočanju s partnersko krizo v času bivanja v izolaciji in razmisleku o drugih duševnih spremembah, ki jih doživljamo v tem obdobju.

Telefonza psihološko podporo ob epidemiji COVID-19 bo obratoval vsak dan, ob delavnikih med 16. in 24. uro, ob sobotah in nedeljah pa med 12. in 24. uro. V ostalem času pa so na voljo drugi viri pomoči, ki so zbrani na straneh http://www.dps.si/seznam-telefonskih-stevilk-za-psihosocialno-pomoc/in https://www.nijz.si/sl/strokovnjaki-s-podrocja-dusevnega-zdravja-v-casu-epidemije-koronavirusa-na-voljo-za-brezplacne.

Na telefonu za psihološko podporo ob epidemiji COVID-19 delujejo izkušeni strokovnjaki, psihologi in psihoterapevti. Prijazno vabljeni, da pokličete, delite svojo stisko, prejmete čustveno podporo, informacije. Obrniti se  po pomoč in deliti svojo stisko je znak moči.

Pri vzpostavitvi telefona je društvo sodelovalo s Službo za psihološko pomoč pri civilni zaščiti, Slovensko krovno zvezo za psihoterapijo, z Združenjem zakonskih in družinskih terapevtov ter Združenjem psihiatrov pri Slovenskem zdravniškem društvu. Storitev klicnega centra je društvu doniral Telekom Slovenije.

Uporabni viri in gradiva za samopomoč:  http://www.dps.si/za-javnost/koronavirus/