Pojdite na vsebino

Vabljeni na slovesnost ob sprejemu druge skulpture s pečatom Forma viva

Skulptura Družbena ploščad
Skulptura Družbena ploščad (Foto: Občina Ankaran)

Obalne galerije Piran bodo danes ob 17. uri slovesno predale Občini Ankaran skulpturo, poimenovano Družbena ploščad, ki jo je na lanskoletnem mednarodnem simpoziju Forma viva 2023 ustvaril slovenski umetnik Ištvan Išt Huzjan.

To je že druga skulptura, ki je bila na kiparskem simpoziju ustvarjena za ankaransko občino. Predstavniki Obalnih galerij Piran in Občine Ankaran ter avtor skulpture so za njeno trajno namestitev izbrali zelenico v spominskem parku na pragu Ankarana. 

Ustvarjalne niti mednarodnega simpozija Forma Viva so ob njegovem 60. jubileju pred tremi leti segle tudi v najmlajšo istrsko občino. Tedaj smo v Ankaranu izrekli dobrodošlico elegantni kamniti umetnini z naslovom Elementum, ki jo je za Občino Ankaran izklesal portugalski umetnik Mario Lopes. Umestili smo jo na zelenico ob vstopu v središče Ankarana, od koder vsak dan pozdravlja domačine in obiskovalce.

Zdaj jih nagovarjala še ena kamnita stvaritev. Na lanskoletnem simpoziju Forma viva jo je izklesal Ištvan Išt Huzjan, kipar iz Ljubljane, ki je leta 2005 diplomiral na beneški Akademiji lepih umetnosti. »Ankaransko« skulpturo je naslovil Družbena ploščad in poudaril, da je namenjena interakciji opazovalca z umetniškim delom ter premišljevanju o sobivanju človeka z naravo. Kustosinja Obalnih galerij Piran Majda Božeglav Japelj je pojasnila, da je avtor v 16 ton težak blok istrskega rumenca posegel »z minimalnimi intervencijami, a z jasno idejo; da ustvari kip z arhitekturnimi elementi. Mojstrsko izklesane stopnice na eni od daljših stranic niso zgolj elegantna geometrijska igra pravilnih rezov in zglajenih površin, namenjene so premagovanju višinske razlike med tlemi in zgornjim platojem, ki razkriva grobo strukturo naravnega materiala. Ta korenita formalna gesta omogoča, da se skulptura spremeni v objekt z elementi arhitekture, ki izstopa po svoji enostavnosti, a nadvse učinkoviti pomenski večplastnosti«

Z umestitvijo skulpture v spominski park, ki ga že zaznamuje spominsko obeležje, želijo tako avtor kot Občina Ankaran in Obalne Galerije poudariti pomen javnega prostora kot skupnega dobra, v katerem je omogočen tudi stik z umetnostjo. Kiparske intervencije na odprtem namreč omogočajo povsem drugačno doživljanje umetnin, predvsem pa se ponujajo kot generator nove kolektivne zavesti o bolj odgovornem odnosu človeka  do narave. S tem se nenazadnje ustvarja in krepi identiteta samega kraja. 

Danes ob 17. uri vabljeni v spominski park Ankaran na slovesnost ob predaji skulpture Družbena ploščad Občini Ankaran. Na dogodku bodo spregovorili podžupanja Občine Ankaran Barbara Švagelj, direktorica Obalnih galerij Piran Mara Ambrožič Verderber in umetnik Ištvan Išt Huzjan. Nastopili bodo Lean Kozlar Luigi in učenci Osnovne šole Ankaran.

 

Dobrodošli!