Pojdite na vsebino

Zlata oljčna vejica 2023

zlataoljčnavejica20232
Zlata oljčna vejica 2023.

S svečanostjo, ki je potekala 21. aprila v Kulturnem domu v Hrvatinih, se je zaključilo ocenjevanje olj, letnik 2022, ki so se potegovala za naziv Šampiona Zlate oljčne vejice 2023.

Tekmovanje oljkarjev za naziv Šampiona Zlate oljčne vejice je že tradicionalno in je letos potekalo že enaintridesetič. Organizatorji mu pripisujejo velik pomen za dvig kakovosti slovenskega, zlasti istrskega oljčnega olja v sam svetovni vrh.

Društvo oljkarjev Slovenske Istre (DOSI) je tekmovanje izvedlo skupaj s soorganizatorjem, Znanstveno raziskovalnim središčem Koper. Letos so bila zaradi boljše preglednosti in lažje interpretacije rezultatov vsa olja v eni kategoriji. 71 pridelovalcev oljčnega olja je oddalo kar 86 vzorcev olja. Med prijavitelji pa so bili tudi oljkarji s Hrvaške in Italije. Naziv šampiona med prijavljenimi olji je prejela kmetija Alela Markočič Vesel.

Slovesnosti ob podelitvi priznanj so se udeležili tudi župan Gregor Strmčnik, župan Mestne občine Koper Aleš Bržan in direktorica občinske uprave Občine Izola Vesna Rebec.

dosi 1Foto: Jadran Rusjan 

Kulturni program je povezoval Iztok Gustinčič, nastopil pa je tudi istrski glasbenik Mitja Kodarin. Predsednik DOSI Elvin Klobas je dobitnikom zlatih, srebrnih in bronastih priznanj podelil priznanja z rezultati in aromagramom, desetim najbolje uvrščenim oljkarjem in vice šampionoma pa je priznanja podelila vodja laboratorija pri Inštitutu za oljkarstvo dr. Milena Bučar Miklavčič. Zmagovalcu med prijavljenimi olji pa je priznanje podelil župan občine gostiteljice - Mestne občine Koper Aleš Bržan.

dosi 3Foto: Jadran Rusjan

Z letošnjo slovesno razglasitvijo rezultatov, ki je bila samostojna prireditev DOSI, se tekmovanje vrača k nekdanji tradiciji, kar je sodeč po dobri udeležbi in polni dvorani tudi dober recept za v prihodnje.

Povzeto po: PR DOSI, Občina Ankaran, Kabinet župana

Fotogalerija